zondag 31 december 2017

Hoe loc 1201 weer turquoise werd

Onze jongere lezers weten niet beter dan dat de treinen van NS geel zijn. De ouderen herinneren zich nog de groene, rode en blauwe treinen van vroeger. En de echte veteranen weten dat er in het begin van de jaren 50 ook grijsgroene treinen hebben gereden, getrokken door een 1100, 1200 of 1300.

De naam van deze kleur kun je op twee manieren schrijven en uitspreken. Op z’n Frans: turquoise [turkwaze] of op z’n Nederlands: turkooizen [turkoojsen]. Wij van de redactie zeggen [turkwaze], dus schrijven we turquoise.

Mevrouw Den Hollander

Het verhaal gaat dat de vrouw van de toenmalige president-directeur Den Hollander deze kleur had uitgekozen voor de nieuwe elektrische locomotieven en rijtuigen. Of dat verhaal klopt is niet bekend. Ook in Frankrijk, waar de 1100’en en 1300’en vandaan kwamen, reden treinen in zo’n kleur rond. In elk geval heeft de turquoise periode bij NS niet lang geduurd: het bleek een lastige en besmettelijke kleur. Hierop besloot men over te stappen op Berlijns blauw.

Inmidddels zijn enkele museumlocomotieven weer in het turquoise te zien: loc 1125 van het Spoorwegmuseum en loc 1201 van de Stichting Klassieke Locomotieven (KLOK). Deze loc is sinds april 2016 langdurig uitgeleend aan het Spoorwegmuseum, waar ze een prominente plek in de grote hal heeft gekregen.


Amersfoort, 17 oktober 2014. Loc NS 1201 tijdens de manifestatie “175 jaar spoor”.
Hoe zag turquoise er uit?

Het probleem van deze kleur is: je hebt turquoise en je hebt turquoise. Hoe zagen die treinen er meer dan een halve eeuw geleden precies uit? Er bestaan wel een paar kleurenfoto’s, onder andere van de bekende fotograaf Luud Albers, maar een foto kun je alleen gebruiken als indicatie, niet voor het vaststellen van de exacte kleur. Toch is het een werkgroep van de KLOK gelukt om de juiste kleur te achterhalen.

Hoe men dat heeft gedaan was het onderwerp van een presentatie door Aad de Meij van de KLOK, die hij recent gaf voor de Vrienden van het Spoorwegmuseum. Op onderhoudende wijze vertelde Aad over de geschiedenis van de KLOK, die begon met het redden van de NS 1501 en verschillende andere locomotieven, en over het project om de 1201 weer terug te brengen in de oorspronkelijke staat.

Aad is van plan om deze presentatie vaker te geven, dus te zijner tijd misschien bij uw NVBS-afdeling. Maar u kunt ook een iets verkorte en aangepaste versie zien via
deze link.

Oh ja: de juiste kleur is NCS 5010-G10Y. Die kunt u bij de verfhandel laten mengen (alleen is zo’n grote pot misschien wat veel voor een H0-model).


Stichting Klassieke Locomotieven (KLOK)

Het doel van de Stichting Klassieke Locomotieven (KLOK), en de hieraan gelieerde Werkgroep loc 1501, is het behouden en restaureren van klassieke locomotieven van de Nederlandse Spoorwegen.

De activiteiten begonnen in 1986, toen de laatste locomotieven van de serie 1501-1506 buiten dienst gingen. Dankzij een initiatief van een aantal Rotterdamse machinisten bleef de NS 1501 bewaard, naast twee locomotieven van deze serie die terugkeerden naar Engeland. Later werden ook elektrische locomotieven van de series 1100, 1200 en 1300 van de sloop gered.

De collectie bestaat nu uit de locs 1122, 1201, 1218, 1221, 1304, 1315 en 1501. (De locs 1218 en 1221 hebben bij ACTS gereden onder de nummers 1253 resp. 1255.)

Kijk voor meer informatie op
www.klassieke-locs.nl

Dit artikel verscheen in december 2017 in het digitale blad NVBS Actueel. Tekst en foto Nico Spilt.






Railcenter Amersfoort

Op bezoek bij de buren

Schuin achter NVBS Centraal, aan de andere kant van emplacement Amersfoort, ligt het terrein van de vroegere wagenwerkplaats. Treinen worden hier al lang niet meer gerepareerd, maar er vinden nog steeds veel “railgebonden” activiteiten plaats.

Een voorbeeld is het Railcenter, dat opleidingen verzorgt voor mensen die werkzaam zijn in de spoorwereld. Ook vindt hier onderzoek plaats naar nieuwe technieken en werkmethoden. Dit gebeurt in samenwerking met veel partijen uit de spoorwereld en daarbuiten.

Fotowand

In maart van dit jaar heeft het Railcenter een nieuw gebouw betrokken, vlakbij de grote loods van de wagenwerkplaats. Centraal in dat gebouw bevindt zich een grote fotowand, waarop de ontwikkeling van de spoorwegen is weergegeven. De foto’s geven een beeld van wat er sinds 1839 allemaal is veranderd, met een voorzichtig kijkje in de toekomst.

Bij het samenstellen van deze fotowand heeft de NVBS een belangrijke rol gespeeld. Het Railcenter heeft namelijk dankbaar gebruikgemaakt van de enorme fotocollectie van onze vereniging. Samen met de beheerders van deze collectie is hieruit een keuze gemaakt.


“Van het begin naar de toekomst.” De fotowand die met medewerking van de NVBS tot stand is gekomen. Een schoonheidsfoutje is dat men dit niet bij de foto’s heeft vermeld.
Rondleiding

Bij wijze van tegenprestatie kon een gezelschap NVBS’ers onlangs een bezoek brengen aan onze buren. Niet alleen om die fotowand te bekijken, maar ook om een beeld te krijgen van waar het Railcenter zich mee bezighoudt.

Het gezelschap bestond uit collectiebeheerders en andere vrijwilligers van de NVBS. Ze kregen onder andere te zien hoe wissels werken, hoe op afstand de stroomvoorziening van het spoornet wordt bewaakt, hoe het lichtseinstelsel in elkaar zit en hoe een onderstation er van binnen uitziet.

Opleidingen

Het Railcenter verzorgt opleidingen op uiteenlopende gebieden: energie­voorziening, spoorbouw, ondergrondse infrastructuur, beveiligingstechniek, telecommunicatie, veiligheid, organisatie en communicatie. Er zijn meer dan 230 opleidingen, van mbo tot universitair niveau.

Ook bevinden zich in het gebouw enkele uitwijkvoorzieningen, zoals het Operationeel Besturingscentrum Infra (OBI) van ProRail. Het OBI verzorgt onder andere de bewaking en besturing van de bovenleiding in het hele land. Mocht dat vanuit Utrecht niet meer lukken, dan kan men uitwijken naar Amersfoort.
 

Het nieuwe gebouw van het Railcenter. Hier vinden onder andere opleidingen en presentaties plaats. In de bijgebouwen en op het buitenterrein zijn uiteenlopende technische installaties opgesteld.
Proeftuin

Het Railcenter is ook een kennis- en onderzoeksinstituut. Het fungeert als proeftuin voor nieuwe technieken. Zo is er een testlaboratorium voor het nieuwe Europese railbeveiligingssysteem ERTMS. Ook op het buitenterrein vinden proeven plaats. Daar staat bijvoorbeeld een installatie waarmee wissels ijsvrij gemaakt kunnen worden door middel van een sterke luchtstroom. Dat gaat met zoveel kracht dat het nog maar de vraag is of dit systeem straks veilig in de praktijk is in te zetten.

In elk geval kunnen we vaststellen dat het spoorbedrijf nog steeds voortdurend in beweging is. Die fotowand zal vast nog weleens moeten worden aangepast.


Een blik op de wereld van het spoor


Het Railcenter heette voorheen Railinfra Opleidingen. In september 2016 is de naam veranderd. ProRail-directeur Pier Eringa zei bij die gelegenheid: “Hier kunnen vak­genoten, politici en studenten elkaar inspireren en uitdagen met spoorse vraagstukken. Van ingewikkelde logistieke bouw­processen tot de nieuwste technologische ont­wikkelingen. Ook scholieren en potentiĆ«le werknemers zijn van harte welkom. Bij Railcenter kunnen zij een blik werpen op de wereld van het spoor. Een mooie wereld, en een die met een goede en open samen­werking nog veel mooier kan worden.”

Kijk voor meer informatie over het Railcenter op www.railcenter.nl

Dit artikel verscheen in december 2017 in het digitale blad NVBS Actueel. Tekst en foto Nico Spilt.








 


donderdag 30 november 2017

Over seinen en blokposten

Van vlag tot beeldscherm
Kees van de Meene filmde de ontwikkeling van het seinwezen in Nederland. Van de man die met vlaggen langs de spoorbaan stond, tot de treindienstleider die vanachter zijn beeldscherm de treinenloop bewaakt.

Deze interessante film van bijna 50 minuten kun je op de site van de NVBS zien in het filmarchief (alleen toegankelijk voor NVBS-leden, inloggen noodzakelijk).

Over blokposten en meer
In het filmarchief van de NVBS kun je ook de presentatie zien die Kees van de Meene hield over blokposten, seinhuizen en andere gebouwen langs het spoor. Lees het artikel hierover in NVBS Actueel.




zaterdag 7 oktober 2017

Een sik tussen de kippen

 
Barneveld, 7 oktober 2017. Tussen de prehistorische kippenhokken en vintage broedmachines besteedt het Nederlands Pluimveemuseum aandacht aan de geschiedenis van de Kippenlijn. Als blikvanger staan voor het museum Sik 326 (geleend van Partycentrum 't Hoefslag) en gevogeltewagen NS 5465 (geleend van de MBS). De tentoonstelling duurt tot eind 2017.
 
 Het museum bevindt zich op loopafstand van station Barneveld Zuid. Geopend van dinsdag t/m zaterdag en op maandagen in schoolvakanties. Met uitzondering van de wintermaanden zijn er op het buitenterrein ook echte kippen te zien. www.pluimveemuseum.nl
 
 
 
 
 
 

zaterdag 16 september 2017

NEMO Science Museum


Amsterdam, 16 september 2017. Toen onze dochters klein waren, waren we het al van plan: NEMO bezoeken. Maar we hebben dat zo lang uitgesteld, dat we inmiddels alweer kleindochters hebben. 


De gedachte achter dit wetenschap- en technologiemuseum is dat het leerzaam is, maar of daar in deze grote hal met hyperactieve kinderen veel van terecht komt vraag ik me af. Het moet tegenwoordig allemaal interactief en "dicht bij de belevingswereld" van kinderen. Kinderen die een minuut lang proberen of ze iets kapot kunnen krijgen en dan weer verder rennen naar het volgende object. 


De enorme waterklok bij de ingang heb ik een hele tijd bestudeerd. Echt oninteressant is NEMO natuurlijk niet; misschien moet ik er op een rustiger moment nog een keer naartoe. Ondertussen zou een cursus Nederlands voor sommige samenstellers van de proefjes geen kwaad kunnen: drie fouten in twee korte zinnen. 


De geschiedenis van NEMO Science Museum begon in 1923 met het Museum van den Arbeid, vanaf 1954 het NINT (Nederlands Instituut voor Nijverheid en Techniek). In 1997 werd NEMO geopend in het groene gebouw bovenop de ingang van de IJtunnel. NEMO staat voor NewMetropolis, maar op de website wordt dit angstvallig verzwegen. 

NEMO heeft ook een groot depot in Amsterdam-Noord, dat af en toe voor publiek is geopend. Hierin bevindt zich een belangrijk deel van de collectie van het helaas opgeheven energiemuseum EnergeticA. Dat was een perfect museum, omdat daar dus bijna niks te doen was voor kinderen.



donderdag 14 september 2017

College door Maarten van Rossem


Spoorwegmuseum, 14 september 2017. Als abonnee van het blad Maarten! was ik te gast bij een college van Maarten van Rossem. Het onderwerp was "technologische veranderingen in de negentiende eeuw", waaronder de opkomst en groei van de spoorwegen.

Wie bekend is met de stijl van Maarten van Rossem, weet dat hij altijd uit het hoofd presen­teert en dat hij daarbij het zijspoor en de anekdote niet schuwt. Zo passeerden onder anderen Sybrand Buma met zijn Wilhelmus, de vakantiekleren van Angela Merkel, het Waterloo van Napoleon (en zijn broer: de enige echte koning die Nederland heeft gehad) en de atoombom van Kim Jong-un de revue, voordat Maarten kon beginnen aan zijn verhandeling over de uitvinding van de stoom­locomotief.

Hoewel het woord "college" nauwelijks op zijn plaats was, was het een genoeglijke avond. En wat betreft die stoom­locomotief: dit wordt uitstekend uitgelegd in zijn boek Waarom de stoommachine geen Chinese uitvinding is.



"Leuke tweet"



Via Twitter maakt ik mijn blog over deze avond bekend. Maarten van Rossem reageerde dat hij mijn tweet leuk vond!





donderdag 24 augustus 2017

Openbaar vervoer in China

Hortus botanicus Haren, 24 augustus 2017

Chinezen mogen dan het buskruit en de boekdrukkunst hebben uitgevonden, op transport­gebied hebben ze lange tijd hun meerdere moeten erkennen in de barbaren uit het westen. Maarten van Rossem heeft goed uitgelegd waarom de stoommachine geen Chinese uitvinding is.

Alleen zeer welgestelde Chinezen konden zich vroeger een vorm van openbaar vervoer permitteren: de draagkoets. Om een beetje snelheid te kunnen maken, had je een flink aantal lijfeigenen nodig die het gevaarte op de schouders namen. In de Hortus botanicus Haren is zo'n transportmiddel te zien in de Chinese tuin.





dinsdag 1 augustus 2017

Waarom de stoommachine geen Chinese uitvinding is

Waarom de stoommachine geen Chinese uitvinding is. Hoe het westen zo welvarend kon worden. Door Maarten van Rossem. Nieuw Amsterdam Uitgevers, 2013. ISBN 9789046815748.

Maarten van Rossem (1943), gepensioneerd historicus en Amerikadeskundige, kunnen we kennen van zijn televisie­optredens en van zijn tijdschrift Maarten! Hij figureert ook als jurylid in de televisiequiz 'De slimste mens' van de NCRV.

De uitvinding van de rijdende stoommachine
In zijn boek schetst Maarten van Rossem de kaders waarbinnen de industriƫle revolutie op gang is gekomen en legt hij uit waardoor die revolutie nu juist in Engeland is begonnen.


Een belangrijke rol speelden daarbij de kolenmijnen. In het midden van Engeland liggen de kolen bijna voor het oprapen. In steeds grotere hoeveelheden vonden die hun weg naar Londen. Een groot probleem was het mijnwater. Thomas Newcomen was de man die een stoommachine uitvond waarmee dat water omhoog kon worden gepompt.

Vervolgens was James Watt degene die deze primitieve machine sterk wist te verbeteren. Tegelijk wist hij de verdere verbetering van de stoommachine door anderen tegen te houden. Pas toen de patenten van Watt in 1800 afliepen, kwam de weg vrij voor de rijdende stoom­machine: de stoom­locomotief. Het eerste bruikbare exemplaar werd gebouwd door Richard Trevitick, maar de echte doorbraak is te danken aan George Stephenson.

Hoewel Maarten van Rossem ook ingaat op de technische merites van de diverse uitvindingen, beschrijft hij niet waarin het geniale van het ontwerp van Stephenson school. Die kwam op het idee om de afgewerkte stoom via de schoorsteen van de locomotief te laten ontsnappen. Daardoor ontstaat er een onderdruk, die gebruikt kan worden om de trek op het vuur te vergroten. Hoe harder de locomotief moet werken, hoe groter de trek en hoe groter de zuurstoftoevoer naar het vuur.

Lees ook mijn verslag van het college door Maarten van Rossem. 

Op mijn website meer over de oudste stoomlocomotieven.







dinsdag 25 juli 2017

Gesprek met de klantenservice van bol.com

Welkom bij de virtuele assistent van bol.com. Waarmee kan ik je van dienst zijn?

Ik wilde een telefoonhoesje bestellen van Smartphonehoesjes.nl. Dat lukte niet omdat ik in het verkeerde land zou wonen. Maar ik gaf gewoon mijn Nederlandse adres op. Rechtstreeks via Smartphonehoesjes.nl bestellen ging wel. Rare fout op jullie site.

Wil je informatie over het bestellen van artikelen bij een externe verkoper?

Nee, ik geef een domme technische fout aan jullie door. Doe er je voordeel mee.

Wil je weten hoe je contact op kunt nemen met een externe verkoper?

Zit er iemand met hersens aan de andere kant?

Wil je weten hoe je contact op kunt nemen met een externe verkoper?

Laat maar. Domme sukkels.

Sorry, kun je alsjeblieft deze vraag met ja of nee beantwoorden? Wil je weten hoe je contact op kunt nemen met een externe verkoper?

(Gesprek met Billie van de "klantenservice" van bol.com op 25 juli 2017)


Lees ook: Eliza en Eva. Dertig jaar vooruitgang in kunstmatige intelligentie.






 

 

maandag 17 juli 2017

Is Andries Knevel een polygamist?


Op 17 juli 2017 was Andries Knevel te gast in de praatshow van Eva Jinek. Hij sprak onder andere over het kerkje uit zijn jonge jaren. Daar ging hij op zondag naartoe, achterop de brommer van zijn vader. Later trouwde hij in dat kerkje.

We kregen ook een trouwfoto te zien. In het midden de jonge Andries, met daarnaast zijn bruid. En daarnaast, een beetje onscherp, nog een bruid! Twee bruiden? Polygamie komt voor, maar toch niet in de christelijke kringen waar Andries Knevel in verkeert.

We zien hier een foto die smaller is dan het televisiescherm. En bij de televisie denken ze dan: laten we die zwarte balken aan de zijkant opvullen. Dat doen ze door het oorspronkelijke beeld te vergroten en als vage achtergrond toe te voegen.

We zien dit steeds vaker gebeuren, door tv-makers die het allemaal niks kan schelen: als het scherm maar gevuld is. Dit is erg storend, vooral bij bewegende beelden.

Op de tv laten ze graag grappige YouTube-filmpjes zien. Die zijn heel vaak verticaal gefilmd, door eenvoudige mensen die niet begrijpen dat je je telefoon ook horizontaal kunt houden. Dit heet het Vertical Video Syndrome.

Tv-makers vullen het scherm dan op met een vage versie van het filmpje. Gevolg is dat je dan een heleboel ziet bewegen, zodat je wordt afgeleid van waar het om gaat: het midden van het scherm.

Bij die domme filmpjes kan het me niet zoveel schelen. Maar de trouwfoto van Andries Knevel: daar blijf je vanaf!

Zie ook: De paus en de heilige geest


 




zaterdag 15 juli 2017

Bewaard Benelux-treinstel


Amsterdam CS, 24 september 1969. Benelux-treinstel 220.902 van de NMBS op kop van een trein naar Brussel. Rechts op het perron staat mijn fototas.
 
Op 14 juli 2017 is dit treinstel teruggekeerd in Nederland, na een jarenlang verblijf in een Belgische loods. Het stel zal worden opgeknapt door de Stichting Hondekop.
 
 
 
 

zaterdag 1 juli 2017

Koosjere piepers


Aardappels bij Albert Heijn. Biologisch (goed voor mens en natuur) maar uit Israƫl (landroof, mensenrechten). Mijn mandje bleef leeg.
 
De is de tekst van een tweet die ik in juli 2017 verstuurde. Ik krijg vrijwel nooit reacties op mijn tweets - ik heb dan ook maar weinig volgers. Maar kennelijk zijn er nogal wat mensen gespitst op tweets waarin het woord IsraĆ«l voorkomt. Eerst kwamen er een paar honderd reacties van boze mensen, waaronder die met de voorspelbare aantijging dat ik antisemiet zou zijn. In de dagen daarna volgden er reacties van mensen die het met mij eens waren - zij het soms ook met argumenten die ik dan weer niet zo acceptabel vind. Tenslotte ben ik geen antisemiet. Ik heb niet gereageerd op al deze reacties.
 
Los van hoe je over IsraĆ«l denkt: het is maar de vraag of producten Ć¼berhaupt nog biologisch zijn nadat ze over enorme afstanden zijn vervoerd.
 

 
 
 
 
 

dinsdag 13 juni 2017

Onverstaanbare sprekers op tv

Natuurlijk, tv-makers die muziek onder gesproken woord zetten, moeten worden omgeschoold tot aspergesteker. Dan doen ze nuttig werk, zonder anderen tot last te zijn.

Een tip: onderzoek of en hoe u uw tv kunt aansluiten op uw stereo-installatie. Voor minder dan een tientje koopt u een snoer met aan weerszijden de juiste stekkertjes: aan de ene kant een plugje in de geluidsuitgang van uw tv of decoder, aan de andere kant twee stekkertjes in uw versterker (AUX-ingang).
Wel zit u voortaan met een extra afstandsbediening op schoot, maar het geluid is veel mooier dan dat van die kleine tv-speakertjes. Bovendien komt gesproken woord nu beter los van hinderlijke muziek en andere geluiden.
 
 
 
 
 


donderdag 8 juni 2017

R.I.P. Zappa


Bilthoven, 30 oktober 2004. Jaren geleden zag ik iemand in de trein met een flinke hond die hij in een tas had verpakt. De hond kon zelf lopen, want de tas was van onderen open. Op deze manier probeerde de eigenaar te voorkomen dat hij een kaartje voor zijn hond moest kopen. Of dat altijd lukte weet ik niet, maar de conducteurs van deze trein moesten in elk geval alleen maar ontzettend lachen. Helaas had ik toen geen camera bij me. Daarom mocht onze eigen hond iets voor de kost doen: in ruil voor een kluifje wilde Zappa wel even poseren in een opengesneden tas.

Zappa is bijna 17 jaar geworden. Op 8 juni 2017 moesten we hem laten inslapen.


maandag 15 mei 2017

Vernielt Carel van Gestel ook kerkorgels?

Onlangs verscheen het boek "Nostalgie op het spoor" door Carel van Gestel. Uitgever Wbooks. ISBN 9789462581883.

Is dit boek zijn 29,95 euro waard? Ik heb het voor u door­gebladerd. Er staan mooie foto's in en Carel van Gestel heeft ongetwijfeld zijn best gedaan op de teksten. De mooiste foto's zijn echter over twee pagina's geplaatst, dus over de vouw van het boek. Een vorm­geversziekte die alleen maar valt uit te roeien als mensen weigeren dit soort boeken te kopen.

Een persoonlijke vraag aan Carel van Gestel: u bent geĆÆnteresseerd in kerkorgels. Maar je gaat toch ook geen orgelpijpen ombuigen? Nou dan!

Lees ook Een boek van 6500 euro




zondag 7 mei 2017

Prins Klausplijn


Maurice de Hond heeft voorgesteld om de spelling te vereenvoudigen. Dan is er op school meer tijd voor computerles. Hoewel zijn voorstel het waarschijnlijk niet zal halen, brengen sommige mensen het zelf al in praktijk. 
 
 
 
 
 

zaterdag 8 april 2017

Pier Eringa verstopt zich niet achter een voorlichter

Amersfoort, 8 april 2017. Ledenvergadering van de NVBS, de Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen.
 
 
Na deze vergadering kreeg een gastspreker het woord: Pier Eringa, president-directeur van ProRail. Een bestuurder die weigert managertaal te spreken en die niet bang is om voor zijn opvattingen uit te komen (al keek hij wel even om zich heen of er geen twitteraars in de zaal zaten). Als er op een onbewaakte overweg een ongeluk gebeurt gaat hij er zelf naartoe en verstopt hij zich niet achter een persvoorlichter. Hij verbaast zich erover dat er bij ProRail een communicatieafdeling van 70 man zit, terwijl er maar twee of drie medewerkers zijn die iets van wissels of bovenleidingen afweten.

Hij sprak over het doorgeslagen veiligheidsdenken, waardoor als er aan een spoor wordt gewerkt, het treinverkeer op het andere spoor ook wordt stilgelegd. Hij is groot voorstander van het goederen­vervoer over het spoor. In Duitsland vindt men dat heel normaal, maar in Nederland heeft men liever rijdende bommen op de autoweg. Hij vertelde over absurde afspraken over punctualiteit, waardoor ProRail boetes zou krijgen wanneer goederen­treinen meer dan drie minuten vertraging hebben. Wel moeten goederen­treinen zoveel mogelijk kunnen doorrijden: het optrekken van een zware trein kost 200 tot 300 euro aan elektriciteit.

In de politiek vinden op dit moment discussies plaats over de rol en positie van ProRail ten opzichte van de vervoerders. Het standpunt van Eringa is duidelijk: hij vindt de huidige situatie, met ProRail als onafhankelijke partij, het meest gewenst. Na afloop van zijn speech nodigde hij de NVBS spontaan uit om de volgende ledenvergadering in de Inktpot te organiseren.

Meer over de NVBS






woensdag 5 april 2017

Fietsen door de Maastunnel

 
Rotterdam, 5 april 2017. De Maastunnel bestaat 75 jaar. In de Kunsthal in Rotterdam was een tentoonstelling over deze tunnel te zien. Veel stelde het niet voor: tegelwanden met wat videoschermen, een stukje originele roltrap, en een damesrijwiel waarop je een virtueel fietstochtje door de tunnel kon maken.
 
De Maastunnel kwam in 1942 gereed. De komende jaren wordt deze oudste verkeerstunnel van Nederland gerenoveerd. Er waren in de oorlog plannen om hier een trolleybus doorheen te laten rijden, maar dat is nooit gebeurd. Er heeft wel bovenleiding in de tunnel gehangen en er zijn een paar dieselbussen omgebouwd tot trolleybus, maar de naoorlogse directie van de RET wilde er niets van weten. 
 
De Maastunnel zelf heb ik ook bezocht; daar kun je doorheen wandelen. Dit is goed te combineren met een bezoekje aan de Euromast.
 
 
 
 

zondag 26 maart 2017

De vaandelvlucht van Wilhelmina

Hoek van Holland, 26 maart 2017. In de terminal van Stena Line hangt deze plaquette: "Op 13 mei 1940 vertrokken vanaf deze plaats Koningin Wilhelmina en Haar ministers naar Londen om daar de strijd tegen de Duitse overheersers voort te zetten".

Het woord "Haar" met een hoofdletter, de onderdanigheid druipt er vanaf. Maar dit terzijde. Hoe zit het eigenlijk met deze vlucht van Wilhelmina, die officieel geen vlucht mag heten? Daar zijn de meningen over verdeeld. Lees bijvoorbeeld dit betoog op www.prorepublica.org.



dinsdag 14 maart 2017

Bommen en granaten

Soesterberg, 14 maart 2017. Ons team tijdens een bezoek aan het Nationaal Militair Museum. Wij moesten vaststellen dat hier betrekkelijk weinig treinen zijn te zien.

Dresden, 29 september 1979. Armeemuseum der DDR. Tegenwoordig is dit het MilitƤrhistorisches Museum der Bundeswehr. 
 








vrijdag 10 maart 2017

Sander Dekker kookt graag


Vrijdagavond 10 maart 2017. Ik haal de krant uit de bus. Op de voorpagina een foto van staatssecretaris Sander Dekker, met de mededeling dat die graag kookt. Brekend nieuws! Ik kijk nog eens goed: blijk ik toch NRC Handelsblad in mijn handen te hebben. Die 465 euro per jaar zijn goed besteed.

(Deze tekst mailde ik naar Sjoerd de Jong, ombudsman van NRC Handelsblad. Ik dacht: die reageert wel. Maar Sjoerd dacht: ik reageer niet. En ik denk dan weer: 465 euro, daar kan NRC Handelsblad toch weer een paar dagen een journalist van betalen. Maar Sjoerd denkt: ik zit mijn tijd wel uit.)

 



vrijdag 24 februari 2017

Henk Elsink

 
Fles in cadeauverpakking

Luister naar een conference van Henk Elsink uit ca. 1970. Opgenomen op de b-zijde van het door de NS uitgegeven grammofoon­plaatje "Uw stem is ons visitiekaartje". Het plaatje is een beetje versleten.
 
Henk Elsink (Enschede, 20 april 1935 – Amersfoort, 24 februari 2017) was een Nederlandse cabaretier, zanger en schrijver. Ik vond hem wel geestig.

Voor de andere kant van dit plaatje zie het thema stationsomroep op mijn site.

 






vrijdag 3 februari 2017

Van TREX naar TEE

Spoorwegmuseum Utrecht. Model van een sterk op een Hondekop lijkend treinstel. Kennelijk met een zesassige dieselmotorwagen (zie het verhoogde dak). De letters TREX zullen staan voor Transeuropa Express. In het museum bevinden zich ook drie volgrijtuigen van dit treinstel.

Foto's van dit model zijn gebruikt voor "De Nederlandsche Spoorwegen in vogelvlucht", een brochure van de NS uit 1956. Hoewel het ontwerp in dat jaar al klaar was — de TEE-stellen van NS/SBB zouden in 1957 op de baan komen — is in deze brochure een treinstel zien met een Hondekop-achtige snuit.

"De Trans-Europ Express zal een snelle, voor buitenlands verkeer frequente en kwalitatief hoogstaande dienst onderhouden tussen de belangrijkste knooppunten van west-Europa. Rijden deze treinen, die wijnrood met zilver van kleur zullen zijn, dan zal de stelling, dat grenzen in het moderne spoorwegverkeer wegvallen, wederom zijn bewezen."

Aldus de laatste zinnen van deze brochure. De inmiddels op de baan verschenen TEE-treinstellen zagen er behoorlijk anders uit.







dinsdag 31 januari 2017

Het begin van het Spoorwegmuseum


"Nederlandsch Spoorweg Museum - Utrecht - Moreelse­laan 4 (bij 't Station). Verkeersontwikkeling van 100 jaren. Geschiedenis en Techniek. Behalve Maandags op alle dagen open van 11 tot 4 uur. Entree ʒ 0.10. - Voor scholen ʒ 0.05." (Strooibiljet uit 1934, collectie Nico Spilt)

Lees meer over de oprichting en de eerste jaren van het Spoorwegmuseum. Ook over de nooit gerealiseerde nieuwbouwplannen naast Utrecht CS.



zondag 1 januari 2017

Hoge heren vangen veel wind

December 2016: Roger van Boxtel, president-directeur van NS, laat zich vastbinden aan een molenwiek.


Een leuke stunt, maar die is in 1969 al vertoond in de tv-serie Floris (kijk vanaf minuut 27:50).