donderdag 19 maart 2015

Zonsverduistering 20 maart 2015

Vrijdagochtend 20 maart 2015 is een gedeeltelijke zonsverduistering te zien in Nederland. Hierbij wordt circa 81 procent van het zonsoppervlak bedekt door de maan. Om 9:30 uur verdwijnt geleidelijk een steeds grotere hap uit de zon en rond 10:40 uur is de verduistering in Nederland op zijn maximum. Op het meest duistere moment is dan nog slechts een sikkelvormig deel van de zon zichtbaar. Om 11:48 uur is het schouwspel in Nederland voorbij.
 
Zonsverduisteringen komen regelmatig voor, alleen moet je er vaak wel een heel eind voor reizen om ze op hun best te zien. Rechtstreeks naar de zon kijken moet je alleen doen met behulp van een eclipsbril of lasbril. Je ogen kunnen anders onherstelbaar worden beschadigd. Andere manieren (kijken door een zwart negatief of door een cd-rom) zijn gevaarlijk.
 
In juli 1999 schreef Esther Rosenberg, verslaggever van NRC Handelsblad, hoe je andere manieren dan een eclipsbril kunt testen: "De straling moet zo sterk verzwakt zijn dat een keurig scherpe zonneschijf te zien is, in plaats van een felverlichte vlek." Toen ik haar mailde dat ik dat wel een gevaarlijke methode vond - want wat als deze test mislukt, dan kost het je wel je ogen - kreeg ik als antwoord dezelfde zin uit dit artikel teruggemaild. Gelukkig heeft NRC Handelsblad ook minder domme redacteuren in dienst.
Geen opmerkingen: