zaterdag 28 maart 2015

Holster van een politiegeweer

Een bericht van de wapenexpert van NRC Handelsblad
 

De politie van Ferguson gaan experimenteren met een niet-dodelijke kogel. Dat gebeurt met een "wat vreemd uitziend apparaat" dat in "de holster van een politiegeweer" past, aldus onze geschoolde NRC-reporter. Op de foto bij het bericht zien we een apparaat dat op de loop van een politiepistool past.

Maar wat maakt het uit, zullen ze bij de kwaliteitskrant denken, voor die "tiener" (een man van 18 jaar) komt het goede nieuws toch te laat. - NRC Handelsblad, 25 februari 2015

Het verschil tussen een mes, een pistool, een geweer en een kalasjnikov

Mart Smeets: iemand dreigde me mijn keel door te snijden. Matthijs van Nieuwkerk, een minuut later: dus iemand wilde je doodschieten? (DWDD, 4 februari 2013)

Matthijs van Nieuwkerk meldt dat Obama is gefotografeerd met een pistool in zijn hand. Op het scherm verschijnt een foto van Obama met een enorm geweer. (DWDD, 5 februari 2013)

Frits Barend te gast in De Wereld Draait Door. Het gaat over het beveiligen van joodse instellingen. Hij vindt het maar niks om bij de ingang langs een bewaker met een kalasjnikov te moeten lopen. Zelf zou ik meteen wegrennen, maar voor Frits Barend is kalasjnikov kennelijk het pars pro toto voor vuurwapen. (DWDD, 16 februari 2015)











donderdag 19 maart 2015

Zonsverduistering 20 maart 2015

Vrijdagochtend 20 maart 2015 is een gedeeltelijke zonsverduistering te zien in Nederland. Hierbij wordt circa 81 procent van het zonsoppervlak bedekt door de maan. Om 9:30 uur verdwijnt geleidelijk een steeds grotere hap uit de zon en rond 10:40 uur is de verduistering in Nederland op zijn maximum. Op het meest duistere moment is dan nog slechts een sikkelvormig deel van de zon zichtbaar. Om 11:48 uur is het schouwspel in Nederland voorbij.
 
Zonsverduisteringen komen regelmatig voor, alleen moet je er vaak wel een heel eind voor reizen om ze op hun best te zien. Rechtstreeks naar de zon kijken moet je alleen doen met behulp van een eclipsbril of lasbril. Je ogen kunnen anders onherstelbaar worden beschadigd. Andere manieren (kijken door een zwart negatief of door een cd-rom) zijn gevaarlijk.
 
In juli 1999 schreef Esther Rosenberg, verslaggever van NRC Handelsblad, hoe je andere manieren dan een eclipsbril kunt testen: "De straling moet zo sterk verzwakt zijn dat een keurig scherpe zonneschijf te zien is, in plaats van een felverlichte vlek." Toen ik haar mailde dat ik dat wel een gevaarlijke methode vond - want wat als deze test mislukt, dan kost het je wel je ogen - kreeg ik als antwoord dezelfde zin uit dit artikel teruggemaild. Gelukkig heeft NRC Handelsblad ook minder domme redacteuren in dienst.