zaterdag 24 juni 2023

"Alles best, als het huis maar aan een spoorlijn ligt"

Op 24 juni 2023 in de weekendbijlage MEZZA van het Algemeen Dagblad: "Nico Spilt (71) en zijn vrouw Leonne wonen sinds 2007 in Bunnik, pal aan het spoor tussen Utrecht en Arnhem. Nico: ‘Toen mijn vrouw een huis met een grotere tuin wilde, zei ik: alles best, als het maar aan een spoorlijn ligt. Van jongs af aan zijn treinen al mijn hobby. Ik ken aardig wat machinisten en die toeteren dan als ze hier langsrijden. Die sprintertjes van tegen­woordig interesseren me weinig; stoomtreinen zijn mijn favoriet. Als de machinist dan eens flink aan z’n fluit trekt, já, dat is mooi.’" 


Op initiatief van fotograaf Clemens Rikken verschenen in het AD foto's van een aantal mensen die vlak naast een spoorlijn wonen. De foto van mij en Leonne is gemaakt op 2 februari 2023. Ik heb toen inderdaad gezegd dat ik stoom­treinen het leukst vind, maar de zin over machinisten die 'flink aan hun fluit trekken' laat ik voor rekening van de auteur: Jette Pellemans. 

Reacties 

Op dit artikel kregen we allerlei leuke reacties van familie en kennissen. Maar die zijn natuurlijk bevooroordeeld. Wat vinden de lezers van het AD er eigenlijk van? Er waren er twee die via de website van de krant reageerden: 
  • van Bergen: "Nico Spilt. Tja kunst. Die man is een aan­vaarde grootheid op treinen gebied. Waar hij niet over geschreven heeft, moet nog worden uitgevonden." 
  • Ronald van den Bosch: "Nico is geen grootheid, maar een treinen liefhebber. Als je van informatie verzamelen een grootheid wordt, dan zijn er honderden ‘goden’ in ons land die méér informatie beschikbaar hebben op hun eigen gebied. Nico zit er best vaak naast, op zijn website staat ook veel niet juiste informatie. Zijn site is net Wiki­pedia: door iemand er op gezet met de beste bedoelin­gen, maar niet geverifieerd en daardoor niet echt be­trouw­baar. Veel ‘geleend’ ook, zonder toe­stemming en bronvermelding." 
Ronald van den Bosch is duidelijk geen fan van mijn site en dat hoeft ook niet. Maar zijn beschuldigingen vind ik abject en infaam. Eigenlijk zou ik mijn advocaat moeten inschakelen, maar dat is ook weer zo'n gedoe. Ronald van den Bosch, als je dit leest: kom eens met wat voorbeelden?


Geen opmerkingen: