maandag 22 maart 2021

Wiens haar?

 Uit NRC Handelsblad, 9 maart 2021:


Ik zat een lang artikel over nepnieuws te lezen, toen ik opeens struikelde over deze zin. 

Dat Janet Ossebaard een 'activist' wordt genoemd in plaats van 'activiste' snap ik nog wel: het is tegenwoordig gewoonte om genderneutrale beroepsaanduidingen te gebruiken. Maar als je bij een vrouw het bezittelijk voornaamwoord 'wiens' gebruikt, dan moet je consequent zijn: dan zou je in plaats van 'haar account' ook 'zijn account' moeten schrijven.

Omdat het een goede maar dure krant is, besloot ik een klacht in te dienen bij de ombudsman van NRC Handelsblad. Ik lees zijn rubriek regelmatig. Sjoerd de Jong lijkt me een intelligente man, dus ik dacht dat hij zonder verdere uitleg wel zou snappen wat ik bedoelde. Ik stuurde een mailtje:

Beste ombudsman,

Een digitaal knipsel uit de NRC van vandaag. Van u weet ik dat u meteen ziet wat hier aan de hand is.

Dat er bij het maken van een krant weleens wat misgaat begrijp ik, maar deze niet. Dit komt uit een artikel waar maanden aan gewerkt is door twee journalisten - en er is vast ook kritisch meegelezen door andere redacteuren. Dus ik snap echt niet hoe zoiets er doorheen glipt. Ik raak hier tijdens het lezen zelfs een beetje door van slag.

Wilt u alstublieft maatregelen nemen?

Jammer genoeg geen reactie gekregen, dus of mijn mailtje indruk heeft gemaakt zal de mensheid nooit te weten komen.

Aan de rest van dat lange artikel ben ik trouwens niet meer toegekomen. Ik was toch al aan het afhaken. Het is me toch wat, al dat nepnieuws.

NASCHRIFT

Nadat ik hem een link naar mijn weblog had gestuurd, ontving ik op 22 maart alsnog een reactie van ombudsman Sjoerd de Jong: Helaas komen taalfouten ook in de krant geregeld voor. Het onderscheid wiens/wier is mogelijk onherstelbaar vervaagd, al dan niet met dank aan het onderwijs. 

Ik mailde hem terug: Ja het onderwijs, het is me wat. Jammer dat de ouderwets geschoolde redacteuren zo langzamerhand allemaal met pensioen zijn. 

De auteurs van het artikel zijn trouwens Reinier Kist en Menno van den Bos, beiden rond de 30.


Vroeger stuurde ik ook weleens brieven aan de krantGeen opmerkingen: