vrijdag 14 december 2018

Utrecht Spoorstad

In het Utrechts Archief is op 13 december 2018 de tentoonstelling “Utrecht Spoorstad” ge­opend. Hierin wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van het spoor in de stad Utrecht.

Deze geschiedenis begon 175 jaar geleden met de opening van de spoorlijn Amsterdam-Utrecht. Op 6 december 1843 reed de eerste stoom­locomotief de stad binnen. Sindsdien is Utrecht uitgegroeid tot dé spoorstad van Nederland, met het drukste station van het land, het hoofdkantoor van de NS, het Spoorwegmuseum, iconische gebouwen als De Inktpot en de nationale spoor­weg­archieven die het Utrechts Archief bewaart.



De tentoonstelling Utrecht Spoorstad is t/m 6 juli 2019 te zien in het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28, Utrecht. Geopend dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur, in het weekend en op feestdagen van 12.30-17.00 uur. De toegang is gratis. www.hetutrechtsarchief.nl



Wandelen en fietsen langs spoorweg­erfgoed

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling schreef Kees Volkers het boek “175 jaar Utrecht Spoorstad”. Kees is historisch geograaf en heeft tientallen boeken en gidsen op zijn naam staan. In dit boek beschrijft hij een wandelroute en een fietsroute langs de vele spoorgerelateerde beziens­waardigheden die Utrecht telt.


Het boek is uitgegeven in samenwerking met het Utrechts Archief en is onder andere daar te koop. “175 jaar Utrecht Spoorstad. Wandelen en fietsen langs spoorwegerfgoed” door Kees Volkers, Stokerkade cultuurhistorische uitgeverij. ISBN 9789079156467. Prijs € 12,50. www.stokerkade.nl

Zie ook het thema op mijn site: Wat is er te zien in en om de Utrechtse wijk Zuilen?



Geen opmerkingen: