maandag 29 december 2014

Cadeautje van NS International

 
Cadeautip van NS International: een enkeltje Antwerpen.
"Nou, veel plezier hoor schat!"
 
 
 
 

maandag 1 december 2014

Stereotype xylofonist

 
Hierboven mijn eerste muziekboek, circa 1958. Zo'n stereotype kan tegenwoordig natuurlijk niet meer. Vandaar deze aanpassing:

 
 
 
 
 
 
 

zondag 23 november 2014

donderdag 13 november 2014

Mijn kleine hersentjes

"In de wolkenlucht vielen onheilspellende gaten, en de maan joeg vaal langs de hemelbaan. Ik kwam bij de spoorbrug achter het station. Een trein schokte in het vuile gele neonlicht onder de brug door. Een gruwelstory kwam tot leven die op deze brug een stempel had gedrukt. Op ongeveer dezelfde plaats waar ik stond, had op een nacht een stomdronken man tussen de spijlen door naar beneden geplast. Een forse en krachtige straal raakte de elektrische draden, en linea recta schoot er langs de vochtige baan een bliksemschicht omhoog, die de arme drommel in een vuurwerk van blauwe vonken de dood injoeg. Ik huiverde in mijn dunne regenjas. In de beschutting van de huizen, waarlangs de wind gierde, vervolgde ik mijn weg."

Passage uit "Mijn kleine hersentjes" door Johnny van Doorn (1984, herziene uitgave van de eerste druk uit 1972). In dit boek beschrijft Johnny van Doorn, ook bekend als Johnny the Selfkicker, de jeugd die hij heeft beleefd in Arnhem. Het verhaal van de plassende man is apocrief, want proefondervindelijk is bewezen dat het niet mogelijk is om op deze manier aan je einde te komen. Toch zijn er wel mogelijkheden op dit gebied: lees Plassen op de bovenleiding.




zondag 9 november 2014

Speelgoed uit 1939

 
Model van station Stuttgart op schaal 0. In dezelfde Märklin-catalogus uit 1939 werd een bijpassend vaantje aangeboden. Dezer dagen wordt veel aandacht gegeven aan de val van de Berlijnse muur in 1989, maar aan de bouw van deze muur is wel een bepaalde geschiedenis voorafgegaan.
 
 
 



zaterdag 25 oktober 2014

Eurospoor verzamelt gebruikte kaartjes

Op 24 oktober 2014 bracht ik mijn jaarlijkse bezoekje aan Eurospoor in Utrecht. Ook dit keer wilde men bij de ingangscontrole mijn toegangskaart innemen, in plaats van alleen het controlestrookje. Dat kon ik voorkomen door mijn kaart heel stevig vast te houden.
 
Merkwaardig: waarom wil de organisatie van Eurospoor deze kaarten -met controlestrook- zo graag weer terughebben? Om inkomsten te kunnen verdoezelen voor de fiscus? Ik heb die vraag via mijn site weleens eerder opgeworpen, maar daar is geen antwoord op gekomen.

 
 
 

woensdag 3 september 2014

Graffiti op de modelbaan

 
Graffiti op je modeltreinen? Dat kan, maar je wilt dat natuurlijk wel netjes doen. Bijvoorbeeld met de decals van Andreas Nothaft Hobbybedarf. Ik mocht een setje uitzoeken in ruil voor een advies. www.modellbahndecals.de
 
 
 
 
 
 

maandag 1 september 2014

Verlichting in de Blokpost


Blokpost Bunnik mag natuurlijk niet ontbreken op mijn Märklinbaan. Ik heb er inmiddels een led in gemonteerd.

Hoe sluit je een led aan op een wisselstroomtrafo van 16 Volt? Een diode of een andere led antiparallel met de led, en het geheel in serie met een weerstand van ca. 820 Ohm.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


dinsdag 19 augustus 2014

Het gesloten museum van de Enkhuizer Almanak

Hoe ze het doen is een groot geheim, maar de Enkhuizer Almanak voorspelt een jaar vooruit wat voor weer het wordt. Dat schijnt nog behoorlijk te kloppen ook. Iets lastiger is het om te voorspellen wanneer hun museum geopend is. En zodoende kwamen wij voor een gesloten deur te staan.


Op 19 augustus 2014 waren we met mijn oude moeder in Enkhuizen. Eerst naar het Zuiderzeemuseum (buitenmuseum is leuk, binnenmuseum valt tegen). Daarna naar het museum van de Enkhuizer Almanak. De openingstijden hadden we thuis natuurlijk gecontroleerd via internet. De tijden stonden ook op de deur van het museum. Maar die deur was op slot.
 
Gelukkig regende het niet. Of dat klopte met de voorspelling van de Enkhuizer Almanak had ik graag gecontroleerd. In het boekje dat ik van plan was in het museum te kopen.

(Op de foto is het museum open, maar die foto heb ik geplukt van www.almanak.nl.)
 








zondag 13 juli 2014

NRC Handelsblad en diens redacteuren

NRC Handelsblad, dure krant met goed geschoolde redacteuren. Maar soms gaat het toch mis.


Concreet: in 2010 waren er vier werkenden nodig om één AOW-uitkering op te hoesten.
- Philip de Witt Wijnen, 3 juli 2014. Het verschrikkelijke woord ophoesten.

Het nieuwe Oilily bestond aanvankelijk alleen uit Willem en Marieke Oltshoorn, hun zoon Geert, hun dochter Sophie, diens man Gijs de Kogel, en een ontwerper.
- Barbara Rijlaarsdam, die we kunnen kennen van haar (diens?) relatie met Henk Bleker, 9 juli 2014




zaterdag 21 juni 2014

Bolkpost Bunnik in schaal H0

 
Blokpost Bunnik in schaal H0. Dit bouwpakket is ontwikkeld door Frank Drees uit Hannover met behulp van laser-cut-techniek.
 
Het bouwpakketje is nu ook te koop bij Conrad: www.conrad.nl/ce/nl/product/1196457. Lees de objectieve beoordeling. Ik verdien er niets mee, maar ik vind het wel leuk als je mij een foto stuurt van dit huisje op jouw baan.
 
 

zaterdag 31 mei 2014

Wifi in de trein

Je zit in de trein, je klapt je telefoon open, en daar verschijnt de vraag of je gebruik wilt maken van wifi. Gratis internet, dat wil je wel.
 
Een seconde later verschijnt de dode mus op je schermpje: de netwerk­verbinding is verbroken. Terwijl die netwerkverbinding nog niet eens tot stand is gebracht. Vraag het dan niet als het toch bijna nooit lukt!


Laat maar zitten, ik gebruik mijn 3G-verbinding wel. Die is trouwens ook sneller dan wifi. Behalve tussen Utrecht en Abcoude: internetten in de trein is daar nauwelijks mogelijk. Hoezo landelijke dekking, KPN?
 
(Soms ben ik net een Nederlander: klagen over iets wat gratis is en wat nog niet zo lang geleden helemaal niet bestond.)
 
 
 
 
 
 

maandag 28 april 2014

Kleindochter Noëli

 
Bunnik, 28 april 2014. Kleindochter Noëli, twee maanden oud. Met treintjes op haar hemdje. Je moet zoiets voorzichtig opbouwen.
 
 

zaterdag 22 maart 2014

De traagheidswet van Newton


Bunnik, 21 maart 2014. Loc 29008 van Heavy Haul Power International tijdens een nachtelijke proefrit.

De loc was voor toelatingstesten in Nederland. Ze reed een aantal keren heen en weer tussen Driebergen en Maarn, waar apparatuur in de baan zit om detectieproeven mee te doen. Op de locs van Heavy Haul Power International (HHPI) staat met grote letters de traagheidswet van Newton: F = ma (kracht = massa x versnelling). Dat straalt power uit, maar betekent op zichzelf nog niets. De vraag is: wat zit er voor motor in die locomotieven?
 
 
 

donderdag 13 februari 2014

Van Rossem spreekt (onverstaanbaar)

De eindejaarsconference 2013 van Maarten van Rossem


Wat een slechte dvd! Ik heb het over de technische uitvoering. Om te beginnen het beroerde beeld. De witte letters op het podium zijn uitstekend te zien, maar de spreker valt bijna weg tegen het donkere decor. Nu is dat in het geval van Maarten van Rossem geen onoverkomelijk bezwaar. Erger is het belabberde geluid; klaarblijkelijk is dat opgenomen met een goedkoop microfoontje dat verkeerd was afgesteld. Er zijn toch werkelijk voorbeelden bekend dat dat beter kan. Na een minuut of vijf heb ik de zaak maar stilgezet. Met een mooi boek komen wij de avond ook wel door.
 
 
 
 
 
 

vrijdag 7 februari 2014

Treindienst tijdens de Koude Oorlog

"Zo lang als het maar kan wordt de normale dienst­uitvoering gehandhaafd."
 

"Civiele verdediging bij de spoorwegen. Wat iedere NS-er ervan moet weten." Brochure uit 1968.

We zaten midden in de Koude Oorlog, maar bang voor de Russen? Zeker niet! Lees bijvoorbeeld deze passage: "Als de strijd werkelijk ont­brandt, nemen de problemen snel toe. Luchtaanvallen, verkeersonderbrekingen, geïsoleerde trajekten, slachtoffers, alles behoort tot de mogelijkheden. Zo lang als het maar kan wordt de normale dienstuitvoering gehandhaafd."

Kom daar anno hodie eens om. Dreigt er een centimeter sneeuw te vallen? Dan wordt uit voorzorg de helft van de treinen opgeheven. Iemand een
plastic tasje laten liggen in de stationshal? De rest van de avond wordt het treinverkeer stil­gelegd. Defecte overweg bij Den Bosch? Dan kunnen er helaas geen intercities meer rijden tussen Arnhem en Schiphol. Excuses voor het ongemak. We zijn mietjes geworden!

Civiele verdediging bij de spoorwegen (pdf)






dinsdag 28 januari 2014

Vriend van het Spoorwegmuseum

 
Ik kom al sinds 1959 in het Spoorwegmuseum. Dat schept toch een band. Ik heb ook lang vlakbij het museum gewoond en ging toen regelmatig even langs. Veel betaald personeel had het museum niet, dus de toegangsprijs was laag. En als je lid was van de Vrienden van het Spoorwegmuseum hoefde je helemaal geen toegang te betalen.
 
Begin januari - het contributiejaar 2014 was reeds begonnen - kregen de Vrienden bericht dat het lidmaatschap 233% duurder was geworden. De verhouding tussen het lidmaatschap en de toegangsprijzen van het museum was in de loop der jaren scheefgegroeid, aldus het bestuur. In de brief stond niet dat dat te maken heeft met de nogal uitbundige stijging van die toegangsprijzen.
 
Vriendschap is mooi, maar wij zijn Gekke Henkie niet. Per jaar 100 euro betalen om onbeperkt toegang te krijgen tot het museum, terwijl een museumjaarkaart 50 euro kost? Daarmee kun je onbeperkt bijna alle Nederlandse musea in, inclusief het Spoorwegmuseum. Een mooie oplossing voor wie zoals ik een paar keer per jaar een uurtje komt kijken.
 
(Je kunt ook Vriend worden voor 20 of 50 euro, maar dat is zonder onbeperkte toegang. Meer informatie op www.vriendenspoorwegmuseum.nl)
 
 
 
 

dinsdag 21 januari 2014

De slimste mensen


Gare du Nord. Verhalen over Frankrijk, door Philip Freriks. Uitgeverij Conserve, 2004. ISBN 9054291788.

Philip Freriks (1944) begon als 16-jarige middelbare scholier in de journalistiek en droomde toen al van Parijs. Hij was er slaapwagen­conducteur, reclameman, student politieke wetenschappen en correspondent. Ook kennen we hem als journaallezer, als presentator van het Groot Dictee der Nederlandse Taal en van de televisiequiz De Slimste Mens.


Waarom de stoommachine geen Chinese uitvinding is. Hoe het westen zo welvarend kon worden. Door Maarten van Rossem. Nieuw Amsterdam Uitgevers, 2013. ISBN 9789046815748.

Maarten van Rossem (1943) weet in dit boek in kort bestek en op heldere wijze duidelijk te maken hoe door revolutionaire ontwikkelingen in de afgelopen 500 jaar het Westen zo welwarend kon worden. De auteur, gepensioneerd historicus en Amerikadeskundige, kunnen we kennen van zijn televisie­optredens en van zijn tijdschrift Maarten! Hij figureert ook als jurylid in de televisiequiz De Slimste Mens van de NCRV.

Ik kijk graag naar kennisquizen, en dus ook naar De Slimste Mens. Het boek van Philip Freriks moet niet worden verward met het boek "Komen & gaan, een week scharrelen rond Gare du Nord", want dat is geschreven door Youp 'kijk-mij-eens-in-trainingspak-naar-het-Concertgebouw-gaan' van 't Hek.



vrijdag 3 januari 2014

Gratis terug in de tijd!

Over het hergebruik van kalenders


De kalender is ieder jaar anders, maar toch ook weer niet. Eigenlijk zijn er maar 14 kalenders. Het jaar begint op een van de 7 dagen van de week (= 7 kalenders) en in schrikkeljaren is er een extra dag (= nog eens 7 kalenders).
 
Dat betekent dat je een oude kalender na verloop van tijd opnieuw kunt gebruiken. In 2014 bijvoorbeeld de kalender uit 1969, met foto's van het openbare vervoer op Goeree-Overflakkee in vroeger dagen. Gratis terug in de tijd!









donderdag 2 januari 2014

3x3 Selfie

Bunnik, 1 augustus 2010. Je moet toch wat met je chemisch afval...

Odense, 7 september 2010. Ons team bracht een bezoek aan het Jernbanemuseum en poseert in een Deense voorstandstrein.

Amsterdam, 19 november 2013. Tijdens een afscheidsrit met de eerste generatie metrostellen van het GVB.

Meer selfies




woensdag 1 januari 2014