maandag 13 augustus 2012

Een prinses met koude voeten

Een prinses met koude voeten, dat kan natuurlijk niet


Een aardige anekdote, in het artikel over de Kees Boeke-school: prinses Beatrix voelde er niets voor om mee te helpen de wc's schoon te maken. Maar van haar vader moest ze uiteindelijk toch (de Volkskrant, 1 oktober 2001).

Twee van mijn eigen prinsessen zitten ook op deze school. Een paar jaar geleden hoorde ik een mooi verhaal van een medewerker uit de tijd dat Beatrix en haar zussen naar de Werkplaats gingen. Het was een erg arme school, omdat Kees Boeke geen financiële bijdrage van de overheid wilde hebben. Er was dus bijvoorbeeld geen geld om het gymnastieklokaaltje te verwarmen,

Een kroonprinses met koude voeten: dat kon natuurlijk niet. Vandaar dat er vanuit Soestdijk een vloerkleed werd bezorgd. Dat heeft er jarenlang gelegen, totdat de laatste zus van Beatrix de school verliet. Een dag later reed er een auto voor om het kleed weer op te halen. Ergens in dat enorme paleis, waar twee mensen hun laatste dagen slijten, moet dus een kamertje zijn waar het nog steeds een beetje naar zweetvoeten ruikt.

Brief, gepubliceerd in de Volkskrant van 6 oktober 2001.

Prinses Irene en klasgenoten maken muziek in gymkleding
Prinses Irene (tweede van rechts) en klasgenoten maken muziek in gymkleding, 1948. Bron: www.gahetna.nl.
Geen opmerkingen: