donderdag 20 september 2012

Een tweedehands koningshuis

Stamt Beatrix af van onze Vader des Vaderlands? Of hebben wij een tweedehands koningshuis?

In augustus 2004 waren we in de Harz. We bezochten onder andere het kasteel van Wernigerode. De eerste steen van SchloƟ Wernigerode werd omstreeks 1110 gelegd. In de daarop volgende eeuwen hebben er voortdurend verbouwingen plaatsgevonden. Zijn huidige vorm bereikte het slot in 1883. Sinds 1949 is het een museum.


Binnen mag niet worden gefotografeerd. Zoiets moet je nooit tegen mij zeggen. Ik fotografeerde onder andere een maquette en de feestzaal van het slot.


Het slot werd bewoond door de graven van Stolberg-Wernigerode. Door handig te trouwen breidden de Duitse graven, hertogen en koningen hun bezit en invloed geleidelijk uit.

Een in 1506 op het slot geboren dochter, Juliana van Stolberg, kreeg uit haar tweede huwelijk, met Wilhelm von Nassau-Oranien, vijf zoons. Een daarvan was Willem van Oranje. Koningin Beatrix stamt echter niet van deze "Vader des Vaderlands" af, maar van zijn broer Johan.

Dit komt allemaal een beetje tweedehands over, en wie zich in de geschiedenis van het Nederlandse koningshuis verdiept kan er ook weinig meer van maken dan dat.

Mijn voornaamste reden om Wernigerode te bezoeken was overigens de Harzer Schmalspur-Bahn.


Geen opmerkingen: