dinsdag 21 januari 2014

De slimste mensen


Gare du Nord. Verhalen over Frankrijk, door Philip Freriks. Uitgeverij Conserve, 2004. ISBN 9054291788.

Philip Freriks (1944) begon als 16-jarige middelbare scholier in de journalistiek en droomde toen al van Parijs. Hij was er slaapwagen­conducteur, reclameman, student politieke wetenschappen en correspondent. Ook kennen we hem als journaallezer, als presentator van het Groot Dictee der Nederlandse Taal en van de televisiequiz De Slimste Mens.


Waarom de stoommachine geen Chinese uitvinding is. Hoe het westen zo welvarend kon worden. Door Maarten van Rossem. Nieuw Amsterdam Uitgevers, 2013. ISBN 9789046815748.

Maarten van Rossem (1943) weet in dit boek in kort bestek en op heldere wijze duidelijk te maken hoe door revolutionaire ontwikkelingen in de afgelopen 500 jaar het Westen zo welwarend kon worden. De auteur, gepensioneerd historicus en Amerikadeskundige, kunnen we kennen van zijn televisie­optredens en van zijn tijdschrift Maarten! Hij figureert ook als jurylid in de televisiequiz De Slimste Mens van de NCRV.

Ik kijk graag naar kennisquizen, en dus ook naar De Slimste Mens. Het boek van Philip Freriks moet niet worden verward met het boek "Komen & gaan, een week scharrelen rond Gare du Nord", want dat is geschreven door Youp 'kijk-mij-eens-in-trainingspak-naar-het-Concertgebouw-gaan' van 't Hek.Geen opmerkingen: