zaterdag 20 april 2013

Museum Perron Oost, kleinste museum ter wereld

Op vrijdag 19 april 2013 werd Museum Perron Oost officieel geopend. Centraal in het museum staan het perron met opzichtershuisje op de Cruquiusweg in Amsterdam, een monument dat beeldhouwer en ontwerper Joep van Lieshout twintig jaar geleden met authentieke materialen oprichtte.

Met een oppervlakte van 6 m2 is Museum Perron Oost wellicht het kleinste museum ter wereld. Het museum staat in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam, wat de afgelopen 150 jaar het toneel vormde voor onder andere veehandelaren, circusstoeten, lijndiensten naar IndonesiĆ«, Suriname en de Verenigde Staten, Joodse vluchtelingen, jonge delinquenten, krakers en stads­nomaden. Allemaal lieten ze hun verhalen achter.

Museum Perron Oost vertelt de verhalen van oude en nieuwe buurtbewoners. Kunstenaars uit verschillende disciplines bewerken een oud of recent verhaal uit de buurt in de vorm van theater, film, dans, muziek, beeldende kunst, of combinaties daarvan. Ook zijn in het museum op het perron exposities te zien over steeds een andere periode uit de rijke geschiedenis van het Oostelijk Havengebied. www.museumperronoost.nl


 In de periode voor de opening zijn in het perronhuisje foto's te zien geweest die ik in 1970 op de Rietlanden heb gemaakt.


Geen opmerkingen: