dinsdag 12 februari 2013

De eerste crematie in Duitsland

A.L. Snijders meent te weten dat Multatuli de eerste mens was die in Duitsland is gecremeerd. In het tv-programma waar hij over schreef – TatataTaal – ging het echter om de vraag welke Nederlander als eerste was gecremeerd. Dat was Multatuli, maar dat dit in Duitsland was gebeurd bleef onvermeld.

Het een sluit het ander niet uit natuurlijk. Dus dat die Duitsers dachten: misschien wel een goed idee dat cremeren, maar laten we eerst een keertje oefenen op een Nederlander. En dat net op dat moment Multatuli in de aanbieding was. Ik denk dat meneer Snijders er niet helemaal met zijn gedachten bij was. Terwijl TatataTaal toch een vrij eenvoudig te volgen spelletje is.
 
A.L. Snijders schrijft elke week in de VPRO Gids een column over televisie. In de gids van 19/25 januari 2013 ging het over het taalspelletje TatataTaal, onder leiding van Erik van Muiswinkel. Hij schreef: "Ik ben wel geïnteresseerd in taal, maar niet in spelletjes, ook al omdat ik niet vaak binnen de tijd de goede antwoorden weet. Diederik van Vleuten deed ook mee. Toen Van Muiswinkel vroeg wie als eerste mens gecremeerd was in Duitsland, riep ik 'Multatuli'. Niemand wist het antwoord."Geen opmerkingen: