donderdag 31 mei 2018

Utrecht wil tweede intercity-station

Ik dacht dat we zo'n beetje klaar waren met de spoor­werken rond Utrecht. Maar nee hoor: nu moet er weer tweede intercitystation bijkomen.

"De gemeente en provincie Utrecht zijn een lobby begonnen om een tweede intercitystation in de stad te bouwen en daarmee de verkeersdrukte in de snelstgroeiende regio in goede banen te leiden. Maandag meldde de Volkskrant dat een Utrechtse wethouder en gedeputeerde begin juni hun wensen kenbaar maken aan de verantwoordelijke ministers. Het Rijk zou miljarden moeten bijdragen. Utrecht worstelt nu nog met een vertraagde tramlijn die 84 miljoen duurder uitpakt."

Aldus een bericht in NRC Handelsblad op 28 mei 2018. Een dag later stond in deze krant een uitgebreid artikel. Titel: "Utrecht wil een ‘ov-ring’ en extra intercitystation". Provincie en gemeente Utrecht hebben grootse plannen, maar het rijk zal die moeten betalen.

Nu zijn er de afgelopen jaren heel veel extra rails aangelegd rond Utrecht Centraal, en verschillende nieuwe haltes. Bijvoorbeeld de halte Vaartsche Rijn, waar je vanaf 2019 kunt overstappen op de sneltram naar De Uithof. Dat moet al een hoop reizigersleed verzachten.

Het lastige van die halte is, dat er alleen sprinters kunnen stoppen. De intercity’s rijden over aparte sporen en komen niet langs een perron. Er zijn wel (minimale) wisselverbindingen, maar die zijn er alleen voor noodgevallen. Het hele raderwerk loopt spaak als ze die wissels gaan gebruiken om intercity’s langs het perron te laten stoppen. Hetzelfde geldt voor de andere haltes rond Utrecht.

Bij het artikel in NRC Handelsblad stond overigens een merk­waardig kaartje. Hierop was het station aan de Maliebaan getekend. Dit doet sinds 1954 dienst als Spoorwegmuseum. De kans om hier een intercitystation van te maken is dus al enige tijd verkeken. Temeer omdat het spoor er doodloopt: de in het kaartje getekende verbinding richting Lunetten bestaat ook al niet meer.

Lees meer over Doorstroomstation Utrecht. Hierin ook aandacht voor de al in 1917 gemaakte plannen om een ringlijn om Utrecht aan te leggen.

Geen opmerkingen: