donderdag 17 november 2016

De catacomben van het Spoorwegmuseum

Een bezoek aan twee ingemetselde stoomlocomotieven

Op woensdagavond 16 november 2016 bracht ik een bezoek aan de catacomben van het Spoorwegmuseum in Utrecht.

 
Vijftig Vrienden van het Spoorwegmuseum konden een kijkje nemen in "Wereld 3", waar je normaal alleen via een in het donker rijdend karretje kunt komen. Hoofddoel was natuurlijk loc 6317, die daar inmiddels al meer dan tien jaar in is weggestopt, net als een fraaie andere stoomlocomotief.

De avond begon met een presentatie door Martin van Oostrom - auteur van boeken over diverse locomotiefseries, waaronder de 6300 - en Remmo Statius Muller - wandelende stoomlocomotief-encyclopedie. Zij vertelden iets over de geschiedenis van de serie 6300 en van de sneltreinvariant: de serie 3900. Daarna volgde een rondleiding door de catacomben van het museum.

 
 
Het nadeel van een karretje

Hester Kloosterboer, decorontwerpster bij het NOB, tekende voor Wereld 3. In 2005 bracht zij perfect onder woorden wat er fout is aan haar ontwerp:

"Dat is het voordeel als je mensen in een karretje zet. Je kunt makkelijk de kijkrichting bepalen. Op de seconde precies regisseer ik wat zij zien, horen en voelen. Zo probeer je de zintuigen zoveel mogelijk te manipuleren."

Maar dat is dus wat een museumbezoeker nu juist niet wil. Die wil in zijn eigen tempo zijn eigen zintuigen mani­puleren.

Zo kan het dus ook
 

 

Schaarbeek, 28 juli 2016. NMBS-loc 12.004 in het museum Train World. www.nicospilt.com/museum-nmbs.htm
Geen opmerkingen: