woensdag 12 december 2012

Een groet aan Baden-Powell


Robert Baden-Powell (1857-1941) was luitenant-generaal in het Britse leger. Hij is de grondlegger van de padvinderij, maar dat woord mag je tegenwoordig niet meer gebruiken; het is nu scouting (wat Engels is voor padvinden). Doel van Baden-Powell, tweede van rechts op deze foto, was jongens al vroeg vertrouwd te maken met het dragen van een uniform.
 
 
 

donderdag 6 december 2012

Kim Jong-il looking at things


Kim Jong-il, de Geliefde Leider van Noord-Korea, is op 17 december 2011 aan zijn laatse reis begonnen. Op deze foto zien we de Redder van het Vaderland nog staren naar het bedieningspaneel van een nieuwe trein. De Vader aller Koreanen had vliegangst en maakte op zijn zeldzame buitenlandse reizen altijd gebruik van de trein.

Hij leeft voort op de geweldige website Kim Jong-il looking at things.


 

woensdag 5 december 2012

Jeugdtrauma uit 1955

 
Zo, dus Nico is helemaal niet blij met zijn opwindtrein? Hij wil liever Märklin?!
 
Sinterklaas bij V&D Hilversum, 1955
 
 

maandag 3 december 2012

Met MULO vele mogelijkheden



In de jaren 50 en 60 kon je na de lagere school kiezen uit drie schooltypes. De bollebozen gingen naar de hbs of het gymnasium. Degenen die graag met hun handen werkten gingen naar de lts of de huishoudschool. En de rest ging naar de mulo, waar je werd voorbereid op een eerzaam bestaan in het bedrijfsleven. Ook de NS nam graag mensen met een mulo-diploma in dienst.

Hierna ging de PvdA zich met het onderwijs bemoeien. Deze partij was voor een "eerlijke verdeling van kennis, inkomen en macht". Bij inkomen en macht kun je je daar nog wat bij voorstellen. Als Piet meer verdient dan Jan, dan laat je Piet gewoon meer belasting betalen, zodat hij evenveel overhoudt als Jan. Macht kun je ook nog wel van iemand afpakken. Maar hoe moet je kennis eerlijk verdelen? Als Piet meer kennis heeft dan Jan, dan kun je niet een beetje kennis van Piet overhevelen naar Jan. Maar toch is dat in het onderwijs geprobeerd, door kinderen van zeer verschillende niveaus bij elkaar te zetten. Domme Jan kan zich dan optrekken aan slimme Piet.

De rampzalige gevolgen van dit beleid zijn bekend. Inmiddels staan er zelfs leerkrachten voor de klas die niet meer kunnen rekenen of spellen, dus de situatie is behoorlijk hopeloos.

Maar we keren terug naar 1957, toen de NS een voorlichtingsboekje  uitgaf voor degenen die zich na het behalen van hun mulo-diploma gingen oriënteren op de arbeidsmarkt.