maandag 31 oktober 2016

Goedkoper reizen met twee chipkaarten

Dit mag dus niet! Of misschien ook wel, weet ik veel. Kortom: voor eigen risico. Zelf doe ik dit niet.
  • Het voorbeeldtraject: je gaat op een dag van Rotterdam Centraal naar Amsterdam Centraal en terug.
  • Je checkt op Rotterdam in met chipkaart A.
  • Aangekomen op Amsterdam check je niet uit.
  • Op de terugreis check je op Amsterdam in met chipkaart B.
  • Je stapt uit op het station vóór Rotterdam: Schiedam Centrum. Daar check je kaart A uit. Het traject Rotterdam-Schiedam wordt afgeschreven: 1,80 euro.
  • Je reist verder naar Rotterdam Centraal (kaart B is nog ingecheckt).
  • In Rotterdam check je kaart B uit. Het traject dat wordt afgeschreven is Amsterdam Centraal-Rotterdam Centraal: 12,40 euro.
  • Je betaalt in totaal dus 1,80 + 12,40 = 14,20 euro in plaats van 24,70. Voordeel 10,50 euro.
(De bedragen in dit voorbeeld zijn van enige jaren geleden.)

Belangrijk is dat je bij controle de juiste kaart toont: op de heenweg kaart A, op de terugweg kaart B. Je reist technisch gezien niet zwart want je bent voortdurend ingecheckt.

Let op: na zes uur wordt kaart A automatisch uitgecheckt en ben je het basistarief (10 of 20 euro) kwijt. Hou ook rekening met stations waar je alleen via poortjes in of uit kunt. Op korte trajecten heeft deze methode geen zin en kun je zelfs duurder uit zijn.

Meer over de OV-chipkaart.




zaterdag 15 oktober 2016

De nieuwe dienstregeling

Vrijdag 14 oktober 2016. Om kwart voor acht ’s ochtends rinkelt de diensttelefoon in Blokpost Bunnik. Aan de lijn een vriendelijke dame die belt namens Radio 2.

“U bent toch Nico Spilt van de website Langs de rails? Voor u moet het een speciale dag zijn!” “Ik ontken alles. Wat bedoelt u?”

“Vandaag is de nieuwe dienstregeling van de NS bekend geworden.” “Oh ja, daar heb ik wel iets over gehoord, maar ik hou me daar niet zo mee bezig.”

“Maar op uw site staan een heleboel spoorboekjes.” “Ja dat klopt, maar ik heb er zoveel omdat ik ze nooit heb weggegooid. Ik vind treinen leuk, maar in nummers en tijden ben ik niet echt geïnteresseerd. Dat is een speciaal slag jongens en mannen.”

“Weet u dan misschien iemand die ik daarover kan bellen?” “Namen heb ik niet, maar er zijn wel websites waarop u dit soort mensen kunt vinden. Googlet u maar eens op Somda.”

Journalisten

Ik word een paar keer per jaar benaderd door journalisten van kranten of omroepen. Informatie geef ik graag en ze mogen ook alles van mijn website gebruiken. Optreden voor radio of tv doe ik echter niet. Ik laat via mijn site al genoeg van mezelf zien. En dit is mijn collectie spoorboekjes.


zaterdag 1 oktober 2016

Buses and Trams

A series of 25 cards issued with "Jesk" confectionary (1959)
 

 Bekijk mijn verzameling verzamelplaatjes.