maandag 26 september 2016

Columnist gezocht

De website Hard//hoofd zoekt een gepensioneerde columnist. Iemand die stukjes wil schrijven over zijn dagelijks leven. “Iemand met ‘n stel leuke kleinkinderen, een e-bike en een voorkeur voor vieux en jenever. Met een abonnement op de opera en een moestuin. Of een pensionado die ervoor leeft al deze clichés te ontkrachten.”
 
Ja leuk, maar schuift dat een beetje? Nou dat dan weer niet. Je doet het in ruil voor aandacht, daar komt het op neer. Geen financiële vergoeding dus. Maar omdat ik de beroerdste niet ben, lever ik toch een bijdrage:
 
Ik ben nu bijna twee jaar gepensioneerd. Ik doe helemaal niets meer en kan dat iedereen aanbevelen. Zo, dit was mijn gratis column voor jullie.

Lees meer over de zin van het bestaan.


donderdag 15 september 2016

Voor twee dollar gas alstublieft

 
Obama: "gas is two dollars a gallon"
Ondertitelaar: "gas is twee dollar voor een liter"
 (foto: uitzending Pauw, 13 september 2016)
 
Als Amerikanen 'gas' zeggen, bedoelen ze 'gasoline' ofwel benzine. En een gallon is 3,8 liter. Autorijden is lekker goedkoop in de VS. En ondertitelaars zijn lekker goedkoop in Nederland.
 
 
 

vrijdag 9 september 2016

Verwisseld of verwisselt?

Paul Witteman in Varagids 35, 2016
 
Marcel van Roosmalen in Varagids 36, 2016

Hoe zit het ook alweer met die werkwoordsvormen? Vroeger werden die erin gestampt (met een t). Ik kan me overigens niet voorstellen dat Marcel van Roosmalen, laat staan Paul Witteman, zelf zulke fouten maakt. Dat moet dus gebeurd (met een d) zijn door een suffende redacteur van de Varagids. Per saldo heffen deze twee d-t-verwisselingen elkaar natuurlijk wel weer op.

Zie ook Hoe DWDD wordt ondertitelt

Meer taalvraagstukken