zondag 31 juli 2016

Een echte Nederlandse houten trein

Een houten trein volgens Nederlands ontwerp, hoe leuk is dat? Geschikte testpersonen waren snel te vinden: mijn kleindochters.

De treinset zit in een stevige kartonnen koffer. De inhoud bestaat uit een driedelige intercity in de NS-kleuren geel en blauw. Ook zitten er een station (Amsterdam CS), drie Amsterdamse huizen en een molen bij. Verder een treinaanwijzer met klok, zoals je die ook op echte stations ziet. En natuurlijk houten rails om een treinbaan te leggen. Rails en trein passen trouwens ook op die van andere merken; door te combineren kun je de baan dus makkelijk uitbreiden.

Volgens de doos is de treinset geschikt voor kinderen vanaf drie jaar. Maar Noëli (2½) vond het erg leuk om mee te spelen. Hoe de rails aan elkaar moeten zag ze meteen. Opa hoefde alleen even te helpen om er een bruikbaar circuit van te leggen. Ook de magneetjes wezen zich –letterlijk– zelf.

Viënna (1) keek ondertussen geïnteresseerd toe.


Ikonic Toys
De treinset is ontwikkeld door Ikonic Toys uit Delft. Een jong bedrijf dat verantwoord en duurzaam houten speelgoed verkoopt. "Wij willen de wereld van speelgoed mooier maken, speelgoed dat meer kan dan waar het oorspronkelijk voor bedoeld is." Zo schrijft het bedrijf op zijn website.

Kijk op
www.ikonictoys.nl voor informatie over deze en andere treinsets. Je kunt ook een wagentje laten maken met de naam van je kind erop. Verder is er bijvoorbeeld een houten racebaan, op dezelfde rails. Op de website vind je adressen van verkooppunten. De treinen zijn ook te koop in de winkel van het Spoorwegmuseum in Utrecht.



donderdag 14 juli 2016

Alexander Tchernoff

Over een vervalst document en een verongelukte tram. 
 

In 2010 botste sneltram 5018 met een Utrechtse stadsbus. De tram werd niet meer gerepareerd, maar leverde nog wel onderdelen voor andere trams. Begin 2013 werd ze overgebracht naar een sloperij. Foto Remy den Hartog.

Tram 5018 was in 2003 vernoemd naar Mr. A. Tchernoff, burgemeester van De Bilt. Het was de bedoeling ieder jaar een tram de naam te geven van een persoon die zich had ingezet voor het openbaar vervoer in de regio Utrecht, maar verdere vernoemingen bleven uit.

Alexander Tchernoff was van 1991 tot 2007 burgemeester van De Bilt, waarbij hij geen vlekkeloze reputatie wist op te bouwen. Zo vervalste hij in 2003 een document door gebruik te maken van het handtekeningstempel van de gemeentesecretaris. Dat juist de tram met zijn naam moest verongelukken kan geen toeval zijn.

Anarchie in het stadhuis (de Volkskrant, 1 november 2003)