dinsdag 16 februari 2016

Extreme natuur: zware sneeuwval

 
Dit kwartetspel kregen de medewerkers van ProRail tegelijk met hun uitnodiging voor een lustrumfeest op 25 november 2010. Dat feest is op het laatste moment afgelast, na de brand op 19 november 2015 in de verkeersleidingspost Utrecht. Sneu voor de medewerkers van ProRail, en ook zonde van het geld, want dat feest was al betaald.
 
De strenge winter moest toen nog komen, althans wat tegenwoordig onder een strenge winter wordt verstaan. "Mag ik van jou van de extreme natuur de zware sneeuwval?" Op de kwartetkaart zien we een laagje sneeuw waar men vroeger, toen de wissels nog weleens werden gesmeerd en onderdelen niet pas werden vervangen als ze kapot waren, om moest lachen.
 
Bert Klerk, toenmalig directeur van ProRail, mocht in december 2010 op de televisie vertellen wat hij aan de problemen ging doen. "Ik ga wissels slopen", zei hij minstens vijf keer. Echte mannentaal: hij laat geen wissels verwijderen, hij gaat ze slopen, het liefst eigenhandig. Van de 8000 wissels kan volgens hem de helft weg. Maar lost dat ook de problemen op? Niet als je de 4000 overgebleven wissels net zo slecht onderhoudt als nu.
 




dinsdag 9 februari 2016

Ontspoorde beeldspraak

 
Gesignaleerd door het blad "Onze Taal".

Uit een verkiezingsfolder van Groen Links: "We moeten mensen die uit de boot dreigen te vallen een duwtje in de rug geven".

Uitspraak van een Groen Links-politica, na een hoorzitting over de vuurwerkramp in Enschede: "Ik had wel meer vuurwerk verwacht".


English spelling

A triumph of the European Commission


The European Commission has just announced an agreement whereby English will be the official language of the European Union rather than German, which was the other possibility.

As part of the negotiations, the British Government conceded that English spelling had some room for improvement and has accepted a 5-year phase-in plan that would become known as "Euro-English".

In the first year, "s" will replace the soft "c". Sertainly, this will make the sivil servants jump with joy.

The hard "c" will be dropped in favour of "k". This should klear up konfusion, and keyboards kan have one less letter.

There will be growing publik enthusiasm in the sekond year when the troublesome "ph" will be replaced with "f". This will make words like fotograf 20% shorter.

In the 3rd year, publik akseptanse of the new spelling kan be expekted to reach the stage where more komplikated changes are possible.

Governments will enkourage the removal of double letters which have always ben a deterent to akurate speling.

Also, al wil agre that the horibl mes of the silent "e" in the languag is disgrasful and it should go away.

By the 4th yer people wil be reseptiv to steps such as replasing "th" with "z" and "w" with "v".

During ze fifz yer, ze unesesary "o" kan be dropd from vords kontaining "ou" and after ziz fifz yer, ve vil hav a reil sensibl riten styl.

Zer vil be no mor trubl or difikultis and evrivun vil find it ezi tu understand ech oza. Ze drem of a united urop vil finali kum tru.

Und efter ze fifz yer, ve vil al be speking German like zey vunted in ze forst plas.


English pronunciation

FISH is actually spelled GHOT:
GH as in laugh
O as in women
T as in nation


However, it is not possible to pronounce GHOT:
GH as in though
O as in people
T as in listen






maandag 1 februari 2016

Lieve Mona

Lieve Mona,

Vorige week vertrok ik 's morgens van huis naar mijn werk. Zoals altijd zat mijn man televisie te kijken. Ik reed ongeveer 1,5 kilometer toen de auto er mee stopte. Ik probeerde te starten, de motor ging wel rond maar sloeg niet meer aan. Ik ben toen naar huis teruggelopen en toen ik thuis kwam zat mijn man niet meer op de bank.

Wat ik toen boven aantrof had ik zelfs in mijn stoutste dromen niet kunnen bevroeden! Mijn man liep gekleed in mijn lingerie en met mijn ultra hoge pumps en een laag make-up voor de grote spiegel heen en weer te paraderen... Ik ben 36, mijn man is 38 en we zijn al 12 jaar gelukkig getrouwd.

Toen ik hem betrapte probeerde hij nog met een smoesje over dat al zijn ondergoed in de was zat enzovoort een uitvlucht te verzinnen, maar de schoenen en de make-up dan? Hij is toen echt helemaal ingestort en heeft bekend dat hij dit al een maand of vier doet. Ik heb hem toen gezegd dat als hij er niet mee zou stoppen ik wil gaan scheiden.

Mona, je moet weten dat hij een half jaar geleden zijn baan kwijt is geraakt en daar heel erg depressief van is geworden. Sinds ik hem heb verteld dat ik wil scheiden als hij dit blijft doen is hij heel erg teruggetrokken en afstandelijk. Het lijkt wel alsof ik helemaal geen contact meer met hem kan maken.

Kun jij mij helpen??
M. uit Tilburg


Beste M.
Het zou de automatische choke kunnen zijn, vooral omdat het al zo dicht bij huis gebeurde, anders zou ik gewoon nieuwe bougies laten monteren. - Mona