donderdag 13 februari 2014

Van Rossem spreekt (onverstaanbaar)

De eindejaarsconference 2013 van Maarten van Rossem


Wat een slechte dvd! Ik heb het over de technische uitvoering. Om te beginnen het beroerde beeld. De witte letters op het podium zijn uitstekend te zien, maar de spreker valt bijna weg tegen het donkere decor. Nu is dat in het geval van Maarten van Rossem geen onoverkomelijk bezwaar. Erger is het belabberde geluid; klaarblijkelijk is dat opgenomen met een goedkoop microfoontje dat verkeerd was afgesteld. Er zijn toch werkelijk voorbeelden bekend dat dat beter kan. Na een minuut of vijf heb ik de zaak maar stilgezet. Met een mooi boek komen wij de avond ook wel door.
 
 
 
 
 
 

vrijdag 7 februari 2014

Treindienst tijdens de Koude Oorlog

"Zo lang als het maar kan wordt de normale dienst­uitvoering gehandhaafd."
 

"Civiele verdediging bij de spoorwegen. Wat iedere NS-er ervan moet weten." Brochure uit 1968.

We zaten midden in de Koude Oorlog, maar bang voor de Russen? Zeker niet! Lees bijvoorbeeld deze passage: "Als de strijd werkelijk ont­brandt, nemen de problemen snel toe. Luchtaanvallen, verkeersonderbrekingen, geïsoleerde trajekten, slachtoffers, alles behoort tot de mogelijkheden. Zo lang als het maar kan wordt de normale dienstuitvoering gehandhaafd."

Kom daar anno hodie eens om. Dreigt er een centimeter sneeuw te vallen? Dan wordt uit voorzorg de helft van de treinen opgeheven. Iemand een
plastic tasje laten liggen in de stationshal? De rest van de avond wordt het treinverkeer stil­gelegd. Defecte overweg bij Den Bosch? Dan kunnen er helaas geen intercities meer rijden tussen Arnhem en Schiphol. Excuses voor het ongemak. We zijn mietjes geworden!

Civiele verdediging bij de spoorwegen (pdf)