zaterdag 30 juni 2012

Herinneringen aan Mozart

De grote componist Mozart is na zijn vroege dood verdwenen in een massagraf. Meer kon er toentertijd niet af in Salzburg. Dat belet de stad niet om de merchandising rond zijn persoon stevig aan te pakken.


Zo kennen we de Mozartbeker...


de Mozarttaler en de Mozartkugel...


en natuurlijk de Mozartschwänze.






zaterdag 23 juni 2012

Elke arbeider zijn eigen auto

Elke arbeider zijn eigen auto. Dat was ooit het motto van Joop den Uyl. Arbeiders kennen we niet meer, maar auto's des te meer. In Hilversum is dan ook terecht een verkeersplein genoemd naar deze PvdA-politicus. Het verkeer staat daar in de spits altijd muurvast.

Vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw is de auto een grote concurrent van de trein en de tram geworden. Inmiddels begint de wal het schip te keren, of hoe noem je dat als je het over het wegverkeer hebt. Autorijden is leuk, ik doe het zelf ook graag, maar waar laat je die 1000 kilo ijzer als je eenmaal op je bestemming bent gekomen? Er zijn er gewoon te veel.


Verkehrsmuseum Nürnberg, 16 augustus 2005. Die Reichsautobahn, een verkeersspel uit de jaren 30 of 40 van de vorige eeuw.

Boze tongen beweren dat Adolf Hitler de uitvinder was van de Autobahn. Plannen om wat meer Lebensraum aan de opkomende automobiel te geven bestonden echter al langer. Wel klopt het dat de nazi's een groot belang zagen in het aanleggen van een snelwegnet, als strategische aanvulling op de spoorwegen.

De aanleg van snelwegen werd in handen gelegd van de Reichsbahn. Men is toen ook het woord Autobahn gaan gebruiken, naar analogie met Eisenbahn. Ook tijdens de oorlog werd er nog flink doorgebouwd, onder andere aan een snelweg van Duitsland naar Den Haag (de huidige A12).

Fahr'n fahr'n fahr'n auf der Autobahn





maandag 18 juni 2012

De media heeft het gedaan

Enkelvoud, meervoud, meerfout:
  • Biel > biels > bielzen
  • Baak > baken > bakens
  • Ei > eier > eieren (in het Duits is het meervoud nog steeds Eier)
  • Schoe > schoen > schoenen (vergelijk het Engelse shoe)

Meervoud ontwikkelt zich tot enkelvoud:
  • medium > media > de media heeft het gedaan




Managementspeak

Veel managers doen werk waarvan niemand wist dat het nodig was. Daarom moeten zij extra hun best doen om onmisbaar te lijken. De gemakkelijkste manier om dat te doen, is door de medewerkers te hypnotiseren met wollige taal. De kretologiemixer is het lievelingsinstrument van de manager. Hiermee kun je bijvoorbeeld deze nietszeggende zin maken: “Met de geïntegreerde prognose van deze communicatiemethode kunnen we concrete oplossingen implementeren”.

Wat het ook goed doet is het spreken van Nederengels: het gebruik van Engelse woorden waarvoor ook begrijpelijke Nederlandse alternatieven zijn. Bijvoorbeeld commitment in plaats van betrokkenheid, of stakeholder in plaats van belanghebbende. En zo zijn er meer technieken om veel te zeggen zonder iets te zeggen. Lees alle trucs.

Dit stukje schreef ik in juli 2011 op verzoek van de redactie van een personeelsblad. Niet geplaatst omdat de bazen ook meelezen...



vrijdag 15 juni 2012

Magie van Maggi verdwenen

Omstreeks 1954 goot ik als peuter voor het eerst Maggi in mijn soep. Natuurlijk veel te veel. Pas geleidelijk leerde ik om te gaan met deze subtiele smaakverbeteraar. Keukenkastjes gingen, keukenkastjes kwamen, maar er stond altijd wel een flesje Maggi in. En een reserve-flesje erachter. Ja, het is tijd om wat dit betreft uit de kast te komen: ik was er best wel flink aan verslaafd.

Maar toen ik eind 2006 een nieuw flesje opende en een paar druppeltjes toevoegde aan mijn soep, kwam er van die soep een viezige walm. Alsof er bedorven soepgroenten in zaten. Maar dat was onmogelijk, want ik verwerk uitsluitend dagverse, handgesneden groenten in mijn soep. Tijd voor een klein consumentenonderzoek, gevolgd door een e-mailwisseling met de producent.



Vraag
In januari 2007 stuurde ik de volgende mail naar Nestlé: "Is de receptuur van Maggi-aroma veranderd? Aan de inhoud van het flesje dat ik laatst kocht hangt een vreemd geurtje. Wanneer ik wat in de soep doe komt daar een lichte kotslucht vanaf. Ik heb in een andere winkel een ander flesje gekocht, maar dat geeft dezelfde klacht. Daarna heb ik in weer een andere winkel aan een paar flesjes geroken. Precies hetzelfde. Ik gebruik Maggi al 50 jaar, het is voor het eerst dat ik dit meemaak. Het bevalt me trouwens ook niet dat je flesjes in de winkel kunt openen. Vroeger moest je ze thuis openknippen."

Antwoord Nestlé
Het spijt ons te horen dat de smaak van de MAGGI Aroma u niet meer bevalt. Op Europees niveau is besloten om het soja-eiwit wat in deze MAGGI Aroma zit, te vervangen door tarwe-eiwit. In de meeste Europese landen wordt nu deze MAGGI aroma verkocht. Alhoewel het ideaal zou zijn wanneer alle consumenten in Nederland onze producten op prijs zouden stellen, is dat niet te verwachten. Wij zullen uw opmerkingen over de smaak en de geur van deze nieuwe receptuur doorgeven aan de desbetreffende Product Manager. Mochten er veel vergelijkbare reacties binnenkomen dan kan het één en ander opnieuw overwogen worden. Omdat wij het vervelend vinden dat u enkele flesjes MAGGI aroma heeft moeten aanschaffen om dit te ondervinden, zouden wij u graag als service enkele MAGGI producten toesturen. Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Met vriendelijke groeten, NESTLE NEDERLAND B.V.

Bij wijze van troost ontving ik een pakket met onder andere gevriesdroogde boerenkool. Best lekker hoor, maar ik wil gewoon weer de Maggi van vroeger terug!

Alternatieven?
Gelukkig zijn er alternatieven voor de door Nestlé verpeste Maggi. Doorgaans nog goedkoper ook. Ik heb gezorgd voor een flinke voorraad, want je weet maar nooit of andere fabrikanten niet ook de receptuur gaan veranderen om een halve cent te besparen.



Best wel veel reacties
In het najaar van 2008 is zelfs Albert Heijn, waar je vroeger alleen Maggi kon kopen, met een alternatief gekomen. Ik heb toen nog maar eens gemaild naar Nestlé, of die hiervan niet geschrokken was. Hierop kreeg ik het volgende antwoord:

Hartelijk dank voor uw e-mail en link naar uw website. We zijn ons er van bewust dat de verandering van de MAGGI Aroma receptuur heeft geleid tot best wel veel reacties. Helaas hebben deze reacties niet geresulteerd in een wijzing van de receptuur van de MAGGI Aroma. Het spijt ons dat we u en velen moeten teleurstellen. Bij eventuele receptuur wijzigingen in de toekomst nemen we natuurlijk altijd reacties mee, we hebben onze marketing afdeling uitgebreid hierover geïnformeerd. Met vriendelijke groet, NESTLÉ NEDERLAND B.V.

Zelf maken?
De basis voor dit soort producten is sojaschroot (of tarweschroot). Schroot is het afval dat zelfs niet meer geschikt is als diervoeder. Daar wordt zoutzuur (!) overheen gegoten. Uit de chemische reactie ontstaat enerzijds de basis voor de saus, waar nog wat kruiden aan worden toegevoegd, anderzijds ontstaat er zout. Dat zout wordt weer verwerkt in kant en klare soepen, vandaar dat die altijd zo zout zijn. Deze informatie heb ik van een collega die vroeger in de Maggi heeft gezeten, als vertegenwoordiger dan.

De ontdekking van Wouter Klootwijk
Op 19 januari 2009 mailde ik mijn bevindingen aan culinair journalist Wouter Klootwijk:

In een van uw laatste artikelen heeft u het terloops over een flesje Maggi, een product dat van oudsher op onze eettafels staat. Kennelijk gebruikt u dit spul zelf niet, want anders was het ongetwijfeld opgevallen dat er een aantal jaren geleden iets met dit product is gebeurd. Het recept is veranderd! Maggi smaakt tegenwoordig smerig en de fabrikant wil er niets aan doen. Gelukkig zijn er alternatieven. Albert Heijn is zelfs met een eigen merk gekomen om het Maggimonopolie te doorbreken. Op mijn website leest u er meer over.

Op deze mail heb ik nooit een reactie gekregen. Wel beweert Wouter Klootwijk in NRC Handelsblad van 19 augustus 2011 dat hij heeft ontdekt dat er wat veranderd is aan de smaak van Maggi. Maar dat was dus al vijf jaar bekend.

Ook klagen?


Wil je ook klagen? Dat kan. Mail naar ConsumentenService@nl.nestle.com.

donderdag 14 juni 2012

Jacob Kohnstamm: uw privacy is mij een zorg

... een beetje dom ...
Jacob Kohnstamm is voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Zeg maar de 'privacywaakhond' van Nederland. Je zou zeggen dat die zelf het goede voorbeeld moet geven, als het gaat om vertrouwelijkheid van gegevens.

Maar op 12 juni 2012 zat deze meneer luidkeels te telefoneren in de trein, over een zaak die het CBP in behandeling had. Kon de hele coupé meegenieten. Hij vond wel 'een beetje dom', zei hij achteraf tegen een journalist van de Volkskrant.

Zie ook de stiltecoupé.




vrijdag 8 juni 2012

Het belang van het voorspel

Niet altijd meteen er bovenop duiken heren! Besteed ook aandacht aan het voorspel. Bijvoorbeeld met de voorspelsjaal of de voorspelbretels. Of zet tijdens het voorspel eens een leuke hoed op. Dat maakt het allemaal net iets romantischer.

Oranje prullaria
"Met het naderende EK vliegen niet alleen de televisies de winkels uit, ook andere oranje prullaria doen het goed deze dagen." (Metro, 8 juni 2012)





woensdag 6 juni 2012

Oefening Kweekt Kennis (OKK)

Geloof nooit wat ze in de krant zetten!



Knipsel uit de Gooi- en Eemlander van 5 maart 2007. Koos Wolters, die lang secretaris is geweest van het Hilversumse harmonieorkest Oefening Kweekt Kennis (OKK), laat aan de krant de "enige opname" zien die van dat orkest bestaat.



Deze foto is gemaakt op 17 juni 2007. Een van de klarinettisten van dat orkest laat nog een andere "enige opname" van OKK zien. Ook bestaan er minstens twee opnamen op geluidband, waaronder eentje die door mij is gemaakt.

Oefening Kweekt Kennis uit Hilversum







dinsdag 5 juni 2012

Pleegzuster Bloedhond


Pleegzuster Bloedwijn. Het schijnt nog steeds te bestaan. Alcohol drinken en tegelijk met je gezondheid bezig zijn. Ons woordgrapje: Pleegzuster Bloedhond.

We hadden een tandarts die Kloppenborg heette. Werd bij ons thuis steevast tandarts Kloppenboor genoemd.

We hadden buren die in dezelfde periode als wij kinderen kregen. We kwamen bij elkaar over de vloer en pasten op elkaars kinderen. Op een keer vertelde de buurvrouw dat ze in de gang van het ziekenhuis haar gynaecoloog tegenkwam. Ze vond het vreemd dat die haar gezicht niet herkende, waarop ik opperde dat ze misschien even haar broekje... enfin.  


vrijdag 1 juni 2012

Doe eens wat leuks met een Golf

Doe eens wat leuks met een Golf en een verlaten spoorlijn

(Misschien even geduld hebben, filmpjes laden gaat vaak sloom in Blogspot. Het kan helpen om de pagina een beetje te scrollen.)

 
Inspectievoertuig van de Deense Spoorwegen, een Ford V8 uit 1937.